BOOTVERZEKERING: ALLEEN WA OF TOCH VOLLEDIG CASCO?

Een bootverzekering is in Nederland geen verplichte verzekering, zoals een autoverzekering. Toch is het een verstandige keuze. Het schadebedrag aan een boot kan snel oplopen. Dan is het een geruststellend idee dat u hier goed voor verzekerd bent.

De vraag is: kiest u voor een WA-verzekering of gaat u voor volledig casco? Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Uw keus is afhankelijk van de waarde van uw boot, uw vaargebied en uw risicobereidheid.

In deze blog leggen we uit wat het verschil is en waar u rekening mee moet houden bij het maken van uw keuze.

Wat dekt een WA-bootverzekering?

Een WA-bootverzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) vergoedt de schade die u met uw boot veroorzaakt aan anderen. Dit kan schade zijn aan andere vaartuigen, steigers of zelfs personen. De verzekering dekt echter niet de schade aan uw eigen boot. Dit type verzekering is vaak verplicht in havens en bij deelname aan wedstrijden.

Wanneer is een WA-verzekering voldoende?

Een WA-verzekering is meestal voldoende als:

  • Uw boot een lage dagwaarde heeft en u eventuele schade zelf kunt bekostigen.
  • U voornamelijk vaart in rustige binnenwateren met weinig risico op schade.
  • U uw boot vooral gebruikt voor recreatief gebruik zonder grote vaarafstanden.

Boot verzekering

Wat houdt een volledig casco bootverzekering in?

Een volledig casco verzekering, ook wel allrisk genoemd, dekt naast aansprakelijkheid ook schade aan uw eigen boot. Dit geldt voor schade door eigen fouten, aanvaringen, diefstal, brand, stormschade en zelfs vandalisme.

Wanneer is volledig casco aan te raden?

Een volledig casco verzekering is een verstandige keuze als:

  • Uw boot een hoge waarde heeft en schade een grote financiële impact zou hebben.
  • U vaak op groot water of op zee vaart, waar de risico’s groter zijn.
  • U uw boot in een gebied stalt waar de kans op diefstal of stormschade hoger is.
  • U net een dure of nieuwe boot heeft gekocht en deze goed wilt beschermen tegen onvoorziene omstandigheden.

Welke aanvullende verzekeringen zijn mogelijk?

Naast WA en casco zijn er aanvullende dekkingen die voor sommige booteigenaren interessant kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opvarendenverzekering. Deze verzekering dekt medische kosten en schade aan persoonlijke eigendommen van de opvarenden.

  1. Een rechtsbijstandverzekering kan erg handig zijn. Deze verzekering biedt juridische hulp bij conflicten rondom schadeclaims. Tijdens transport is het slim om een transportverzekering af te sluiten. U weet tenslotte nooit wat er onderweg kan gebeuren.

Gaat uw boot tijdens de winter in de winterstalling? Een winterstallingsverzekering kan goed van pas komen wanneer uw boot op de kant staat.

U wilt er natuurlijk niet aan denken, maar het kan zomaar gebeuren. U komt met pech stil te liggen en heeft hulp nodig. Hulpverlening en pechhulp op het water biedt hier uitkomst.

Boot verzekering WA of volledig casco

Wat is de beste keuze voor uw boot?

De keuze tussen WA en volledig casco hangt af van meerdere factoren. Ten eerste is er de waarde van uw boot. Hoe hoger de waarde, hoe aantrekkelijker een allrisk verzekering is. De vraag is: kunt u een grote schadepost zelf betalen of wilt u dit risico afdekken?

Daarnaast is uw vaargebied van belang. Op open water en zee zijn de risico’s groter dan op een rustig binnenmeer. Blijft u met uw boot in Nederland, dan bent u wettelijk niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Gaat u naar het buitenland, dan wordt het een ander verhaal.

Varen in het buitenland? Dan is een verzekering vaak wel verplicht

In veel andere landen is een bootverzekering wettelijk verplicht. Denk bijvoorbeeld aan landen rond de Middellandse Zee. Welke verzekering vereist is, verschilt per land. Zorg er in ieder geval voor dat u een internationaal verzekeringsbewijs bij uw scheepsdocumenten meeneemt.

Wilt u zeker weten dat u voldoende verzekerd bent in internationale wateren? Check altijd even bij uw verzekeraar of u aan alle eisen voldoet. 

Zorg dat u goed verzekerd bent

U wilt goed verzekerd het water op en denkt alles goed geregeld te hebben. Toch ontdekken veel bootbezitters pas bij schade dat de werkelijke uitkering van hun verzekeraar aanzienlijk lager is dan verwacht. Niets zo frustrerend als premie betalen voor de verzekering van uw boot en bij schade slechts een fractie uitgekeerd krijgen.

Voorkom onderverzekering. Uw boot verzekeren tegen taxatiewaarde biedt een verzekerde waarde die nauwkeurig aansluit bij de werkelijke waarde van uw boot. Veel verzekeraars verzekeren tegen een vaste taxatiewaarde. Deze waarde is meestal 3 jaar vast. Daarna zal de verzekeraar gaan afschrijven. En dat kan snel gaan.

Neem contact op voor een onafhankelijke taxatie en advies over de beste bootverzekering voor uw situatie. Zo kunt u met een gerust hart het water op!