Veel booteigenaren kiezen voor een all risk verzekering in de veronderstelling dat hun boot volledig is gedekt, ongeacht wat er gebeurt. Het idee dat "all risk" echt alle risico's afdekt, klinkt aantrekkelijk. Maar in de praktijk is dit niet het geval.
Verzekeraars hanteren vaak uitsluitingen en specifieke voorwaarden, waardoor u in bepaalde situaties misschien niet zo goed beschermd bent als u dacht. In deze blog leggen we uit wat een all risk verzekering - of beter gezegd een CASCO verzekering - werkelijk inhoudt, welke beperkingen u kunt tegenkomen en hoe u ervoor zorgt dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.
Veel mensen denken dat een all risk verzekering simpelweg betekent dat "alles" gedekt is. In werkelijkheid dekt deze verzekering veel, maar zeker niet alles. Een all risk verzekering voor uw boot biedt meestal dekking voor schade door aanvaringen, brand, diefstal en vandalisme. Echter, situaties zoals slijtage, nalatig onderhoud of deelname aan wedstrijden worden vaak uitgesloten.
Dit zijn enkele van de zaken die meestal wel onder een all risk verzekering vallen:
Hoewel een casco verzekering uitgebreide dekking biedt, zijn er een aantal veelvoorkomende situaties waarin u niet op uw verzekering kunt rekenen. Dit kan leiden tot onverwachte kosten die veel booteigenaren niet hadden voorzien.
Hier zijn enkele situaties die vaak niet gedekt zijn:
Om te voorkomen dat u voor verrassingen komt te staan, is het belangrijk om een paar stappen te ondernemen.
Lees de kleine lettertjes
Verzekeringspolissen bevatten vaak uitsluitingen die pas duidelijk worden wanneer u een claim indient. Zorg ervoor dat u precies begrijpt wat wel en niet gedekt is.
Controleer uw onderhoudsverplichtingen
Sommige verzekeraars eisen dat u regelmatig onderhoud pleegt aan uw boot. Denk bijvoorbeeld aan het periodiek vervangen van de verstaging (iedere 15 jaar). En aan de manchetten van saildrives en afsluiters op slangen en doorvoeren. Of een kielinspectie, die hoe dan ook van levensbelang kan zijn.
Dit betekent dat u uw boot goed moet laten keuren om aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding.
Overweeg aanvullende dekkingen
Voor specifieke situaties, zoals deelname aan wedstrijden of schade door slijtage, kunt u aanvullende verzekeringen afsluiten. U wilt hoe dan ook voorkomen dat u onderverzekerd bent.
Heeft uw boot schade opgelopen en wilt u weten of dit gedekt is? Het eerste wat u moet doen is contact opnemen met uw verzekeraar en uw polisvoorwaarden doornemen. Verzamel bewijsmateriaal, zoals foto's en getuigenverklaringen en rapporteer de schade zo snel mogelijk.
Houd er rekening mee dat een expert van de verzekering vaak een inspectie uitvoert om te bepalen of de schade binnen de dekking valt.
Hoewel een casco verzekering u een gevoel van zekerheid kan geven, is het belangrijk om te weten wat er precies wel en niet gedekt is. Door uw polis goed door te nemen en eventueel aanvullende verzekeringen af te sluiten, voorkomt u onaangename verrassingen.
Bent u onzeker over uw dekking of heeft u een schadegeval? Schakel de hulp in van Van Baars Expert Pleziervaartuigen voor een professionele schade-inspectie, advies en ondersteuning bij de afhandeling van uw claim.
Neem vrijblijvend contact met ons op