EEN NIEUWE BOOT HEEFT TOCH GEEN TECHNISCHE INSPECTIE NODIG? TOCH WEL!

Uw nieuwe boot wordt gebouwd. Nog even en dan kan het Grote Genieten gaan beginnen. Heerlijk zo’n nieuwe boot. Geen last van verborgen gebreken… Precies de reden waarom u niet voor een tweedehands boot hebt gekozen.

Maar is dat wel zo?

Een nieuwe zeiljacht of motorboot heeft toch geen keuring of inspectie nodig?! Dit horen we vaak als het gaat om een nieuw gebouwde boot. Helaas is niets minder waar. We zouden bijna zeggen; juist nieuwe zeilboten en motorjachten hebben inspectie nodig. Ze vertonen regelmatig gebreken, defecten en afwerkingsfouten. 

U als koper heeft ook hier een onderzoeksplicht. En u wilt natuurlijk ontvangen waar u voor hebt betaald. Met een professioneel rapport staat u niet alleen sterk, maar weet u vooraf ook wat u wel en niet mag verwachten.

Voldoet uw nieuwe boot aan alle eisen?

De meeste pleziervaartuigen worden custom of semi-custom gebouwd. Dit gebeurt over het algemeen degelijk en met zorg, maar het blijft handwerk. Ook de interpretatie van de term ‘vakmanschap’ kan een heel andere betekenis krijgen als u een boot over de grens laat bouwen.

Het is belangrijk dat uw nieuwe boot op alle punten voldoet aan de vereisten en aan de vooraf afgesproken specificaties. Helaas blijken factoren zoals vakmanschap en interne kwaliteitcontrole allesbehalve constant. Hierdoor kunnen gebreken en problemen ontstaan.

In de praktijk kan het verschil tussen datgene waarvoor opdracht is gegeven onacceptabel afwijken van de boot die uiteindelijk is opgeleverd.  

Inspectie nieuwe zeilboot

Uw plicht als koper van een nieuwe boot

Bij de aankoop van een nieuwe boot heeft u als koper een onderzoeksplicht. Net als bij de aankoop van een tweedehands boot. Stel, u komt er na oplevering achter dat er iets ontbreekt, defect is of niet zoals afgesproken opgeleverd is. Heeft u bij oplevering zelf niet voldoende onderzoek gedaan, dan kan dit een lastig gesprek worden op de werf. 

Een opleverinspectie is niet alleen fijn voor u, maar ook voor de werf of dealer. Onderzoek door een professioneel expert pleziervaartuigen geeft zowel u als de verkopende partij een meetpunt. U weet beiden waar u aan toe bent. Een positief rapport laat de verkoper zien dat er niet over langere periode diverse problemen moeten worden opgelost. Dat zal de aftersaleskosten aanzienlijk beperken. Een win-winsituatie dus.

Tekenen voor uw nieuwe boot

U als koper tekent voor de afname van uw nieuwe boot. Hiermee geeft u aan dat u akkoord bent met de staat waarin de boot zich bevindt bij oplevering. Natuurlijk bent u dolblij op het moment dat uw nieuwe boot opgeleverd wordt. Kunt u nog objectief en zonder emotionele binding naar uw nieuwe boot kijken en deze beoordelen?

Daarnaast; heeft u voldoende technische kennis op dit vlak om een professioneel oordeel te geven over hetgeen u opgeleverd krijgt?

Daarom is het verstandig om vóór het tekenen een professionele en onafhankelijke expert naar uw nieuwe boot te laten kijken. Zo weet u zeker dat uw nieuwe boot zakelijk en door een professionele bril wordt bekeken en beoordeeld.   

U heeft de bouwspecificaties gezien, maar weet u precies wat u straks krijgt opgeleverd? Het laten beoordelen van de bouwspecificaties voordat de boot gebouwd wordt helpt bij het verwachtingsmanagement. Dit is goed voor zowel u als koper als voor de werf. Sommige zaken zijn voor de werf voor de hand liggend, maar voor u als consument niet.

Een voorbeeld:

Een consument koopt een in serie gebouwd pleziervaartuig. In de specificaties staat vermeld dat er een 130 KG/f boegschroef wordt ingebouwd. Na oplevering komt de consument tot de conclusie dat de boegschroef bij windkracht 6 niet in staat is om de boot van de wal te duwen.

Bij een opleverkeuring kan dit, indien het vermogen inderdaad ontoereikend is, ter discussie worden gesteld. Of blijkt dat de boegschroef wel toereikend is, maar de verwachting niet realistisch. Het is fijn om al bij het opstellen van de bouwspecificatie helder te hebben wat u daarvan mag verwachten. Zo is dit op tijd voor alle betrokkenen duidelijk en kan daar later geen discussie over ontstaan.  

Nieuwe zeilboot inspecteren

Helder opleverrapport van uw nieuwe boot

Bij een opleveringskeuring ontvangt u een uitgebreid rapport met een volledige beschrijving van het beoordeelde, inclusief foto’s van de belangrijkste opleverpunten. Uit ervaring blijkt dat er altijd opleveringspunten worden gevonden. Hierdoor heeft u uw investering in de opleverkeuring snel terugverdiend.

Extra handig: het rapport bevat als extra service een actielijst voor de jachtwerf of importeur. Hierin staan alle opleverpunten, zodat deze snel en efficiënt kunnen worden opgelost. 

Meteen genieten van uw nieuwe boot

Wilt u na oplevering zorgeloos genieten van uw nieuwe boot? Met de opleveringskeuring weet u zeker dat u de boot heeft gekregen waarvoor u heeft betaald en dat hij aan alle eisen voldoet. Dat geeft een vertrouwd gevoel.

Wij begeleiden u graag bij de start van uw nieuwe vaaravontuur.

Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek de mogelijkheden.