Uw nieuwe zeilboot komt in zicht! U voelt al bijna de wind in de zeilen. Bij aankoop van een zeilboot is het belangrijk dat u een aankoopinspectie laat uitvoeren om te weten wat de staat van de boot is. Voeren wij deze inspectie uit, dan controleren we ook of de juiste papieren bij de boot aanwezig zijn. 

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat u over alle juiste scheepsdocumenten beschikt.

De juiste papieren aan boord geven u niet alleen gemoedsrust en bescherming tegen onverwachte verrassingen in de toekomst. U bent namelijk ook verplicht de juiste papieren voor uw boot in bezit te hebben.  

Als expert in de pleziervaart, met ervaring in aankoopkeuringen, weten we precies wat u nodig heeft. Daarom zullen we u in deze blog begeleiden door de belangrijkste scheepsdocumenten die nodig zijn bij de aankoop van een zeilboot.

Stap voor stap lopen we langs elk document. U ontdekt de doeleinden ervan en waarom het van vitaal belang is dat ze correct en aanwezig zijn. Zo kunt u zich straks onbezorgd, volledig in uw zeilavontuur storten.

Hier zijn enkele van de belangrijkste documenten die u zou moeten controleren en ontvangen bij de aankoop van een zeilboot:

Registratiebewijs zeilboot

In veel landen moet een zeilboot worden geregistreerd bij de relevante maritieme autoriteit. Dit registratiebewijs bevat informatie over de eigenaar van de boot en details over de boot zelf zoals de naam, het registratienummer, de afmetingen en eventuele eerdere registraties of eigendomsoverdrachten. Koopt u een boot die in het buitenland geregistreerd is? Zorg er dan voor dat deze registratie is beëindigd voor uw aankoop.

In Nederland is een geldig registratiebewijs niet verplicht. Dat wil zeggen dat ook het juridische eigendom van de boot niet is vastgelegd.  Zeker wanneer u langere reizen op zee gaat maken, is het aan te raden het eigendom van het vaartuig wel te laten registreren bij het kadaster. 

 

LET OP! Een registratie bewijs voor snelvarende boten is geen bewijs van juridisch eigendom!

Het ICP is in onze ogen een boterbriefje en wordt in veel landen niet echt gewaardeerd.

Juiste papieren zeilboot

Koopt u een tweedehands zeilboot, die reeds is ingeschreven in het kadaster, dan hoeft deze niet opnieuw ingeschreven te worden. Deze boot heeft al een registratienummer. U schrijft de boot over op uw naam, hiervoor is wel de tussenkomst van een Notaris noodzakelijk.

Wilt u de registratie niet voortzetten dan zult u de zeilboot moeten uitschrijven. Het juridisch eigendom blijft namelijk bij diegene die het vaartuig in het kadaster heeft ingeschreven.

Geen registratiebewijs aanwezig?

Voor de kleinere pleziervaart is er geen registratieplicht. Het is voor u belangrijk te weten of de aanbieder van de boot ook echt de officiële eigenaar is. Dit controleert u door de registratie of andere eigendomspapieren aan te vragen. Denk hierbij aan facturen, kwitanties en onderhoudspapieren die op naam van de huidige eigenaar staan. Hiermee stelt u zeker dat degene die de boot te koop aanbiedt ook daadwerkelijk het recht heeft de boot te verkopen.

In Nederland heeft u over het algemeen geen aanvullende papieren nodig. Wilt u graag met uw boot naar het buitenland? Dan raden wij aan het vaartuig in te schrijven in het kadaster. Doe dit bij voorkeur als Zeegaand schip, daarmee krijgt u ook een Vlaggenbrief dat bij veel douanes de procedures vereenvoudigd.  

BTW-documentatie

Als u een boot verkoopt dan is het NOODZAAK om een bewijs te leveren van de betaling van de btw. Wanneer u een tweedehands zeilboot koopt, is het belangrijk dat het bewijs dat de btw betaald is wordt doorgegeven aan u als de nieuwe eigenaar. Dit hoort bij de administratie van de boot en wordt door de verkoper overgedragen aan de koper. Bewaar dit bewijs goed. De douane kan steekproeven uitvoeren om te controleren of de zeilboot over een btw-bewijs beschikt.

Welke documenten aankoop zeilboot

CE-markering

Heeft uw boot een romplengte tussen de 2.5 en 24 meter dan moet er een CE-markering aanwezig zijn. Deze markering geeft aan dat het vaartuig binnen de grenzen van europa vrij verhandeld mag worden. Op deze markering wordt door de werf aangegeven voor welk vaarwater, hoeveel personen en hoeveel gewicht de boot ontworpen is.

De CE-markering laat zien dat de boot vrij verhandeld mag worden binnen de EU.  En dat de bouwer/werf niet aansprakelijk gesteld kan worden wanneer het vaartuig anders wordt gebruikt dan wat de werf heeft aangegeven.

Controle van de CE-markering op 4 punten:

  1. Vanaf de stuurstand moet er een plaatje zichtbaar zijn die aangeeft in welke categorie de boot valt, hoeveel opvarende er aan boord mogen zijn en wat het extra gewicht aan boord mag zijn.
  2. Een WIN-nummer aan stuurboord, in de buurt van de achterzijde van de spiegel.
  3. Een gebruikershandboek.
  4. Het belangrijkste is de “ Verklaring van Overeenstemming”. Dit is een A4’tje met een handtekening van de werf waarin de werf verklaart het vaartuig conform de EU-regels te hebben gebouwd.

Let op: de CE-markering is vanaf juni 1998 van kracht. Is uw zeilboot ouder, dan beschikt deze niet over een CE-markering. Tenzij deze na 1998 van buiten de EU is geïmporteerd.

Onderhouds- en servicerecords

Het is ook handig om onderhouds- en servicerecords van de boot te ontvangen. Zo weet u welke reparaties, upgrades of modificaties er zijn uitgevoerd.

Meetbrief voor uw wedstrijdzeilboot

Voor wedstrijdzeilboten kan een meetbrief vereist zijn. Dit document bevat informatie over de afmetingen, het gewicht en andere specificaties van de boot die relevant zijn voor wedstrijden.

Scheepsdocumenten wedstrijdzeilboot

Heeft u een vaarbewijs nodig?

Voor een motorboot of sloep langer dan 15 meter is een vaarbewijs nodig. Net als voor motorboten die sneller dan 20 kilometer per uur varen. In sommige landen is een vaarbewijs voor elk type boot verplicht. Kijk dit na voor u aan uw vaaravontuur begint.

U haalt uw vaarbewijs door examen te doen bij het CBR. U kunt hiervoor zelf thuis studeren of een (online) cursus volgen om uw slagingskans te vergroten.

Al uw scheepsdocumentatie op orde?

Het is altijd verstandig om een grondige controle uit te voeren op alle beschikbare documentatie bij de aankoop van een zeilboot. Schakel een expert in voor persoonlijk advies en om ervoor te zorgen dat alles in orde is.

Bij de aankoopkeuring zeilboot voeren we ook een uitvoerige controle uit op alle beschikbare scheepsdocumentatie.

Heeft u vragen over uw scheepsdocumenten? Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Of lees verder in deze blog: Aankoopkeuring zeilboot: dit mag u verwachten