Sinds kort heeft van Baars expert Pleziervaartuigen b.v. de mogelijkheden tot inzetten van onderwaterdrones benut om dieper inzicht te krijgen in de eigenschappen en mogelijke gebreken van scheepsrompen. Expert Pleziervaartuigen heeft met succes deze geavanceerde technologie gebruikt om cruciale gegevens te verzamelen over de conditie van de romp van een schip onder de waterlijn.

De onderwaterdrone heeft ons in staat gesteld om gedetailleerde gegevens te verzamelen over schades en problemen van scheepsrompen onder water. Inspectie van een romp onder de waterlijn was voorheen uitsluitend mogelijk door het schip op de wal te zetten of een duiker in te huren. Zaken zoals actieve corrosie door bijvoorbeeld elektrolyse, schroef- en roerschade, kielschade en soms zelfs Osmose kunnen middels visuele inspectie onderwater worden waargenomen. 

Het gebruik van deze drones heeft niet alleen geleid tot het verlagen van de kosten voor onderzoek maar ook de flexibiliteit van de inspectie momenten vergroot omdat er geen afspraak met een externe partij hoeft te worden gemaakt. Door de verzamelde gegevens kan een plan van onderhoud worden opgesteld en de noodzaak van een werfbeurt worden vastgesteld , wat uiteindelijk kan resulteren in allerlei besparingen zoals brandstofbesparing en besparing van werfbeurt. 

Deze betaalbare oplossing heeft de deur geopend naar een nieuw tijdperk van maritiem onderzoek. De combinatie van onderwater drones en hun vermogen om in real-time gegevens te verzamelen, belooft een opwindende toekomst voor de expertise en de bredere maritieme industrie. 

Het onderzoek benadrukt de waarde van innovatie in het verkennen van onbekende wateren en het verbeteren van bestaande technologieën. De bevindingen van dit onderzoek worden verwelkomd als een belangrijke stap voorwaarts in onze dienstverlening.

 

​Terug naar overzicht