Zeilen is een van de meest milieuvriendelijke manieren om het water op te gaan, maar zelfs de meest duurzame zeilers kunnen nog stappen zetten om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
Of het nu gaat om het verminderen van afval, het besparen van brandstof of het kiezen van milieuvriendelijke materialen. Er zijn talloze manieren om bij te dragen aan een schonere oceaan en een duurzamere toekomst.
In deze blog delen we 10 praktische tips die u helpen om milieuvriendelijker te zeilen, zonder in te leveren op comfort en plezier.
Veel schoonmaakproducten bevatten chemicaliën die schadelijk zijn voor het waterleven. Kies voor biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen wanneer u de boot reinigt, zodat u geen schadelijke stoffen in de natuur loost. Denk ook aan milieuvriendelijke toiletreinigers en gerecycled toiletpapier.
Neemt u graag een duik vanaf uw zeilboot. Elk jaar belanden duizenden tonnen zonnebrandcrème in het water. In veel van deze crèmes zitten chemicaliën die slecht zijn voor het zeeleven en koraal aantast. Gebruik daarom liever zonnebrandcrèmes zonder voor de oceaan schadelijke stoffen.
Zeilen draait om de kracht van de wind, dus gebruik de motor alleen als het echt nodig is. Door vaker te zeilen en minder te varen op de motor, bespaart u brandstof en vermindert u de uitstoot van broeikasgassen. En natuurlijk: laat niet onnodig de motor of generator lopen.
Tip: een schone romp vermindert weerstand in het water, wat ervoor zorgt dat u efficiënter vaart. Dit verlaagt het brandstofverbruik van de motor en zorgt voor een soepele vaartocht.
Gaat u voor anker? Houd dan rekening met het bodemleven. Kies liever voor zand of modder zodat u kwetsbare ecosystemen of koraal niet beschadigd. Zorg ook dat het water diep genoeg is, zodat uw boot bij getijdenveranderingen niet aan de grond loopt.
Legt u aan bij een natuurlijke wal? Bind de lijnen dan niet aan bomen, maar kies voor rotspunten of andere sterke bevestigingspunten.
Gebruik de kracht van de zon om elektrische systemen op uw boot te voeden. Door zonnepanelen te installeren, bent u minder afhankelijk van de motor of generator voor het opladen van accu’s, wat het brandstofverbruik verlaagt. Een duurzame oplossing.
Kies voor herbruikbare waterflessen, bekers en ander keukengerei. Neem tassen mee aan boord om boodschappen mee te halen. Zorg dat afval aan boord niet weg kan waaien en verzamel en scheid afval zodat u het aan wal op de juiste manier kunt weggooien.
Door wegwerpplastic te vermijden, draagt u bij aan de vermindering van plastic afval in de oceanen en op de stranden.
Wilt u echt helpen de plasticsoep te verminderen? Let dan op met cosmetica en tandpasta. Kies voor varianten zonder microplastic. Met biologisch afbreekbare zeep en shampoo houdt u ook de oceaan schoon.
Lekkages van olie, brandstof of koelvloeistof kunnen ernstige milieuschade veroorzaken. Controleer regelmatig uw motor, brandstoftanks en leidingen op lekkages en zorg ervoor dat alle systemen goed zijn afgedicht.
Een regelmatige technische inspectie van uw zeilboot helpt u inzicht te krijgen in de staat van de technische installaties. Deze inspectie laat u uitvoeren door een onafhankelijke HISWA qualified yacht survevor.
Antifouling is belangrijk om uw boot vrij te houden van aangroei, maar veel antifoulings bevatten schadelijke chemicaliën. Kies voor een milieuvriendelijke variant om de impact op het waterleven te minimaliseren.
Laat u daarbij niet te veel leiden door wat de Nederlandse overheid voorschrijft. Er zijn anifoulings die 15 jaar op de romp blijven zitten en dus nauwelijks materiaal verliezen tijdens de het vaarseizoen. Zo mag Coppercoat in Nederland niet worden verkocht, maar is alles in overweging nemend een laag milieu belastend product.
Laat nooit afval in zee achter. Gebruik de afvalfaciliteiten in de haven of neem alles mee terug naar de wal. Dit geldt voor zowel plastic als organisch afval, aangezien ook voedselresten schadelijk kunnen zijn voor het ecosysteem.
Dit geldt natuurlijk ook voor vuil water. Zorg dat u een vuilwatertank aan boord heeft en gebruik deze wanneer het niet mogelijk is om aan wal te douchen of naar het toilet te gaan. Kunt u niet anders? Douche dan zo kort mogelijk om water te besparen en vervuiling te minimaliseren.
In de zee en binnenmeren bevinden zich complete ecosystemen die snel verstoord kunnen raken. Wees daarom voorzichtig en geef het zeeleven de ruimte. Wilde dieren spotten is natuurlijk geweldig tijdens het zeilen. Probeer wel op een afstand van zo’n 100 meter te blijven van dieren in het water, op rotsen en het strand. Vaart u op de motor? Zet deze uit en geniet in stilte van de wilde dieren die zich hier voeden, rusten of broeden.
Draag uw steentje bij aan een schoner milieu. Zorg dat u zelf minimaal afval produceert en dit op een milieuvriendelijke manier afvoert. Maar raap ook zwerfafval op wanneer u het tegenkomt. Vis grote stukken plastic uit zee. Samen maken we de wereld mooier en gezonder. Zo pikken wij bijna iedere vaartocht wel weer een helium ballon uit het water. Ook leuk om een man overboord manoeuvre te testen.
Om milieuvriendelijk te zeilen, is het niet alleen belangrijk om bewust om te gaan met uw keuzes aan boord, maar ook om uw zeilboot in topconditie te houden. Een goed onderhouden boot vaart efficiënter, verbruikt minder brandstof en voorkomt onnodige milieuschade.
De experts van Van Baars Expert Pleziervaartuigen helpen u graag met inspecties en persoonlijk advies om ervoor te zorgen dat uw boot altijd in de beste staat verkeert. Zo kunt u met een gerust hart én een kleinere ecologische voetafdruk het water op.