Het klotsen van het water tegen de boeg, de wind in de zeilen en dat overweldigende gevoel van vrijheid op het open water. Voor zeilbootliefhebbers is er weinig dat kan tippen aan de sensatie van het zeilen. Maar achter deze magische ervaring schuilt een element dat vaak over het hoofd wordt gezien: de tuigage.

De masten, gieken, stagen, vallen en lijnen vormen samen de ruggengraat van elke zeilboot. Een solide tuigage is niet alleen onmisbaar voor optimale prestaties, maar bovenal voor uw veiligheid op zee. In deze blog duiken we dieper in het belang van betrouwbare tuigage en bieden we inzicht in de noodzakelijke onderhouds- en inspectieroutines om een stevig fundament te garanderen voor uw avonturen op het water.

Regelmatig onderhoud en inspectie van uw tuigage

Ondanks de belangrijke rol die tuigage speelt, wordt het vaak over het hoofd gezien tijdens routineonderhoud en inspecties. Dit kan leiden tot onverwachte problemen en zelfs gevaarlijke situaties op zee. Daarom is het van groot belang om regelmatig onderhoud en inspecties uit te voeren aan alle componenten van uw tuigage.

Het is verleidelijk om te denken dat de tuigage wel zal standhouden. Zeker als alles er op het eerste gezicht nog prima uitziet. Maar zelfs kleine gebreken of slijtage kunnen zich snel ontwikkelen tot ernstige problemen, vooral onder extreme omstandigheden op zee.

De krachten op de onderdelen van de mast zijn zelfs met weinig wind al zeer groot. Laat staan dat u er met een stevige wind op uit trekt. Ook bij zwaar weer wilt u dat uw mast blijft staan. De mast, giek en spiboom worden verbonden door het staand en lopend want. Als alle onderdelen in goede conditie verkeren is deze constructie geschikt om de zeilen optimaal te gebruiken.

Maar hoe vaak controleert u de tuigage op stevigheid en slijtage?

Door regelmatig onderhoud en inspecties uit te voeren, worden potentiële problemen vroegtijdig opgespoord. Dit geeft u de tijd om alle onderdelen weer in topconditie te brengen. Zo blijven de veiligheid en betrouwbaarheid van uw tuigage gewaarborgd. Het is een investering in gemoedsrust en de zekerheid dat uw zeilavonturen soepel en zonder zorgen zullen verlopen.

tuigage

Wat doet u met uw mast in de winterperiode?

De winter, het zeilseizoen ligt achter ons en de aandacht verschuift naar andere zaken. In de winterperiode zien we vaak dat de mast van zeilboten onaangeroerd blijft, vastgeklonken aan het teakdek zonder enige inspectie. Zelfs wanneer de mast wel verwijderd wordt voor opslag of onderhoud, wordt deze handeling vaak uitgevoerd zonder de broodnodige inspectie.

Dit brengt risico's met zich mee. Eventuele gebreken of slijtage blijven onopgemerkt en kunnen zich ontwikkelen tot ernstige problemen. Vooral onder de extreme omstandigheden op zee. Gebruik daarom de winterperiode voor grondige inspecties van de mast en alle bijbehorende onderdelen.

Checklist voor reguliere inspectie tuigage

Zorg ervoor dat uw tuigage altijd in optimale staat verkeert. Voer daarvoor regelmatige inspecties uit aan specifieke onderdelen van uw tuigage.

  • Begin met het controleren van de masten, gieken, stagen, vallen en lijnen. Let vooral op tekenen van corrosie, slijtage of andere vormen van schade. Ziet u bijvoorbeeld corrosie in de terminals van de stagen? Laat dan het staand want direct vervangen.
  • Controleer vervolgens de spanning van het staand want. Te weinig spanning kan leiden tot overmatige slijtage, terwijl te veel spanning de onderdelen kan beschadigen.
  • Zorg voor de juiste sterkte van het lopend want, kies niet voor meer dan dat. Reinig lopend want alleen met water en laat wasmiddelen achterwegen.
  • Vervang indien nodig gebroken borgpennetjes door nieuwe rvs splitpennen.  Controleer het staand want op vervormingen. Zorg ervoor dat alle harpjes, sluitingen en andere bevestigingsmiddelen voldoen aan de juiste breeksterkte.
  • Controleer ook of de blokken (met schijfdiameter) op de juiste plaats zitten, rekening houdend met de breeksterkte en de lijndikte.
  • Tot slot is het van belang om de uitlijning van de tuigage te controleren en indien nodig te corrigeren.
  • Laat uw tuigage iedere 5 jaar professioneel inspecteren en vervang staand want iedere 15 jaar.

Met regelmatige inspecties van deze cruciale onderdelen kunt u potentiële problemen tijdig opsporen en de veiligheid van uw zeilboot waarborgen.

tuigage lijnen

Controle tuigage bij aankoop

Heeft u pas uw zeilboot gekocht en vertrouwt u volledig op de uitkomst van de aankoopkeuring? Wees u ervan bewust dat bij de aankoopinspectie de tuigage wordt gecontroleerd ‘staande aan dek, tot ooghoogte’.

Dit is niet altijd voldoende om een volledig beeld te krijgen van de tuigage. Daarom biedt van Baars Expert Pleziervaartuigen ook aan om in de mast te inspecteren, wanneer er voldoende gekwalificeerd personeel aanwezig is. We kunnen ook inspecties met een drone uitvoeren. Hiermee zien we meer, maar het geeft allemaal een beperkt resultaat. Een deugdelijke inspectie kan uitsluitend worden uitgevoerd wanneer de mast van het schip wordt gehaald.

In welke conditie verkeert uw tuigage?

Uw zeilboot is voorzien van een indrukwekkende constructie van mast, giek, stagen, vallen en lijnen. Materialen zoals aluminium, carbon en hout hebben allemaal hun eigen beperkingen. Elk materiaal zal op zijn eigen manier slijtage laten zien. Een professioneel oog is daarom onmisbaar om tijdig slijtage op te sporen en in te grijpen waar nodig.

Wilt u volledig vertrouwen op de tuigage van uw zeilboot?

Neem vrijblijvend contact op, onze expert staat voor u klaar.